Veelgestelde vragen

Vragen over producten

 • Hoe bewaar ik mijn brood?

  Brood kan het allerbeste koud worden gesneden. Dan ontsnapt er geen vocht uit het brood. Water maakt ook deel uit van de versheid van het brood.

  Brood bewaart u voor langere tijd in de plastic zak in de diepvries. Liggend invriezen en de plakjes voorzichtig los schudden van elkaar zodat ze niet aan elkaar plakken.

  Let op brood mag nooit tegen vlees aanliggen in de diepvries, vlees ontrekt nl. vocht uit het brood en dan ontstaan er spekranden aan het brood.

  Laat het brood maximaal 3-4 weken in de vriezer zitten.

 • Hoe eet ik mijn gebakje het lekkerst op

  Uw gebakje smaakt het lekkerst als u het één uurtje van te voren uit de koelkast haalt en op het aanrecht zet. Dan is de ergste kou eraf en dat komt de smaak ten goede.

 • Waarom mogen wij geen zoutloos zeggen

  Van nature zit bijna overal zout in daarom mogen wij het geen zoutloos noemen maar moeten we het product als zoutarm beschrijven

 • Waarom droogt mijn koek/brood zo snel uit?

  In de nieuwe keukens die in de woningen geplaatst zijn zit veelal verlichting onder de keukenkastjes.

  Als u nu de koek of het brood in zo een kastje boven een lamp bewaart wordt het brood of de koek veel te warm waardoor het product uitdroogt of juist schimmel vorming optreed.

 • Moet ik altijd bestellen?

  Als u de bakkers produkten besteld weet u zeker dat u het heeft. Want soms verkopen wij al de brodenl die op dat moment nog in de oven zitten. En de ene dag wordt er allemaal fijn volkoren besteld en de volgende dag is het juist speltbrood wat heel snel op is. Doordat u het besteld bakt de bakker er meer van en wordt de kans dat het op is kleiner.

 • Volkoren wat wil dat zeggen?

  Het volkoren brood bevat de helle tarwekorrel fijngemalen of met hele korrels toegevoegd. Het volkoren is een gezond brood omdat daar al de voedingsstoffen inzit die de graankorrel bevat.

 • Welk brood mag mijn kind eten als deze voor het eerst brood mag?

  Weite brood is het beste begin voor uw kindje. Hier zitten een beetje zemelen en is licht verteerbaar. Dat is goed omdat de darmpjes moeten wennen aan vaster voedsel. En zo raken de darmpjes niet overbelast

 • Wat zijn vezels?

  Vezels zijn onverteerbare koolhydraten in de granen.

  Voedingsvezel is de verzamelnaam voor onverteerbare bestanddelen die voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen. Ze zorgen voor een goede darmwerking en een soepele stoelgang. Het binnen krijgen van voldoende voedingsvezels zorgt ervoor dat de kans op hart- en vaatziekten kleiner is. Verder zorgt vezelrijke voeding snel voor een verzadigd gevoel. Brood is de belangrijkste leverancier van voedingsvezels. De donkere broodsoorten zoals bruin-, volkoren-, rogge- en meerganenbrood bevatten meer voedingsvezels dan witbrood. Ook de toevoeging van gedroogd fruit, zaden, pitten en noten heeft invloed op het vezelgehalte. 

 • Wat is een E-nummer?

  E-nummers zijn hulpstoffen die door de EU zijn goedgekerud. Als additieven onderzocht zijn op hun onschadelijkheid en in alle EU-landen zijn toegelaten krijgen deze hulpstoffen een E-nummer. Dit nummer bestaat steeds uit de hoofdletter E, gevolgd door een getal van drie cijfers. In de etiketteringsregels is geregeld dat additieven met hun groepsnaam en daarnaast hun nummer of individuele naam op het etiket moeten worden vermeld. 

  Er zijn ook additieven die al wel in één of meer EU-Landen zijn toegelaten, maar waarvoor de toelatingsprocedure nog niet is afgerond. Deze hebben wel een nummer, maar (nog) geen E. Enkele voorbeelden hiervan zijn 314, 505 en 1400. 

 • Wat zijn conserveermiddelen?

  Conserveermiddelen gaan microbieel bederf (bacteriën, schimmels en/of gisten) tegen en verlengen zo de houdbaarheid van een product. Van deze stoffen mag maar een kleine hoeveelheid gebruikt worden. De stofjes zorgen voor een conserverende werking zonder de smaak of de consistentie noemenswaardig te beinvloeden. Suiker, alcohol en zout hebben ook een conserverende werking maar vallen o.a. om de bovengenoemde redenen niet binnen deze categorie. 

  E-nummers met de functie vallen in de categorie E200-E252

 • Wat zijn emulgatoren?

  Emulgatoren maken het mogelijk dat twee niet-mengbare stoffen kunnen mengen. Dit kan van toepassing zijn in producten die slecht mengen en die nog een paar bewerkingsstappen in het productieprocet moeten ondergaan. 

  E-nummers met deze functie vallen in de categorie E400- E495

 • Vitamine B6 wat doet het?

  Vitamine B6 is van belang voor de eiwitstofwisseling (afbraak en opbouw van eiwitten). Verder speelt het een belangrijke rol bij de afweer, de groei en het zenuwstelsel. Bitamine B6 behoort tot de in water oplosbare vitamines. Als we er teveel van binnenkrijgen, wordt het gewoon uitgeplast. Voedingsmiddelen als brood en: andere graanproducten, vlees, eieren, peulvruchten, vis, zuivelproducten en groente leveren vitamine B6. 

  Brood zorgt voor 13% van de vitamine B6 inname (TNO 2000) 

Vragen over online bestellen